Fa 25 anys, el 1995, la segona generació de l’Opel Vectra va ser el primer automòbil del món equipat amb uns inèdits pedals de seguretat que, en retractar-se de manera programada en cas de greu accident frontal, limitaven el risc de generar ferides als peus i a les tíbies del conductor.
En aquesta època, el Pedal Release System (PRS), que Opel havia patentat, suposava un avanç molt important en el camp de la seguretat passiva. Per complementar tota la feina feta en els automòbils moderns amb la deformació programada de la carrosseria en cas de xoc frontal, els pedals del fre i de l’embragatge es retractaven automàticament sense penetrar en la part inferior de l’habitacle i, per tant, sense perill de generar ferides als peus del conductor.
La columna de direcció, de tipus telescòpic, estava a més fixada a una travessa específica situada a la mateixa altura que el primer muntant i, d’aquesta manera, quedava separada de l’estructura del parabrisa. Aquesta solució permetia limitar la intrusió de la columna de direcció en l’habitacle en cas d’accident amb abast frontal. Des de llavors, els pedals retràctils de seguretat d’Opel es van convertir en dotació de sèrie de la resta dels models de la marca alemanya començant per l’Astra-G (1998) i el Corsa-C (2000).
Els pedals retràctils completaven una àmplia gamma de dotacions de seguretat passiva d’alta tecnologia que van situar el Vectra com el referent de la seva categoria en el moment del seu llançament. Aquest cotxe va ser el primer vehicle de gran sèrie equipat amb els anomenats coixins de seguretat “full-size”, resultat d’una innovadora tecnologia mixta.
A diferència dels dispositius convencionals, aquests coixins de seguretat, situats frontalment i que protegien als ocupants davanters, s’inflaven amb gas Argó presuritzat (conservat en cilindres especials d’acer a una pressió de 200 bar) que s’alliberava gràcies a una petita càrrega pirotècnica.
L’àmplia superfície de càrrega de l’aire oferia una major protecció en cas d’impacte frontal i, sobretot, en el cas que el xoc en la part davantera es produís al impactar de manera obliqua amb un altre automòbil. En aquest tipus d’accidents, el cop rebut al cap i la part superior del cos dels ocupants quedava també esmorteït per la major superfície de l’airbag.
La doble barra anti intrusió a les portes i els cinturons de seguretat amb càrrega d’accionament pirotècnica formaven així mateix part de la dotació de sèrie. L’any següent – amb el llançament de la versió Station Wagon – Opel va donar un nou pas endavant en l’àmbit de la seguretat passiva en dotar el model de coixins de seguretat laterals en les places davanteres.