1. Home
  2. Destacat
  3. Arriba a Catalunya el megatruck
Arriba a Catalunya el megatruck

Arriba a Catalunya el megatruck

0
0

El megatruck, un camió de 25,25 metres de longitud i una capacitat màxima de 60 tones, ha circulat per primera vegada a Catalunya en un trajecte per carretera i autopista entre Palau-solità i Plegamans i Martorell. Aquest primer recorregut ha estat impulsat pel Clúster de la Indústria d’Automoció de Catalunya (CIAC).

S’ha estat treballant gairebé un any per dur a terme aquesta primera prova pilot amb l’objectiu de demostrar la viabilitat de la implantació dels megatrucks i reivindicar la seva circulació. En aquest sentit, en el trajecte el vehicle ha portat incorporats sensors que han monitoritzat paràmetres de circulació, sobretot en matèria de seguretat.

El megatruck, clau per millorar la competitivitat

Des de la Comissió de Logística de l’CIAC defensen que la circulació dels megatrucks suposa un estalvi del 22% en costos de logística en reduir el preu de la tona transportada, atès que dos d’aquests vehicles equivalen a tres camions convencionals.

La implantació del megatruck també comporta un estalvi energètic i una millora mediambiental, ja que la disminució dels camions en circulació es tradueix en una reducció del 14% de les emissions de CO2 i gasos contaminants.

El canvi de la normativa, el primer pas cap a la implantació megatruck

La intensa tasca realitzada pel grup de treball del CIAC responsable del projecte del megatruck, també ha contribuït significativament en la modificació de la normativa a l’Estat Espanyol sobre les especificacions dels camions de gran volum. El canvi legislatiu que ha donat llum verda a l’entrada dels megatrucks va ser publicat al BOE el passat 23 de desembre de 2015. Fins llavors, la llei contemplava la circulació de camions amb una longitud màxima de 18,75 metres i amb una càrrega que no havia de superar les 40 tones.

Després d’aquest primer trajecte en carretera i autopista, els impulsors del projecte seguiran treballant per aconseguir la circulació regular dels megatrucks. Actualment només poden circular amb una autorització prèvia expedida per la DGT o pels departaments de trànsit de Catalunya i el País Basc, en la qual s’estableixen les condicions de circulació d’aquest camió.

Actualment, els megatrucks a nivell europeu ja poden circular a Suècia, Finlàndia, Dinamarca, Països Baixos, Portugal i algunes zones de Noruega.

LEAVE YOUR COMMENT

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *