Balanç de la sinistralitat a les carreteres catalanes fins al 30 de setembre

15 morts a la demarcació de Girona

El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que des de l’1 de gener fins al 30 de setembre d’aquest any, 83 persones han mort en 75 accidents mortals a les carreteres catalanes. Això suposa un descens del 39% en el nombre de víctimes mortals respecte al mateix període de l’any passat, en el qual van perdre la vida 136 persones. Pel que fa a la xifra d’accidents mortals, hi ha hagut un descens del 42% respecte al 2019.

En comparació amb el 2010, any de referència per al compliment dels objectius europeus, les víctimes mortals a la xarxa viària interurbana de Catalunya s’han reduït un 54,6%, atès que fa una dècada havien perdut la vida 183 persones en el mateix període. S’ha de tenir en compte que la reducció de la sinistralitat s’ha produït en un context marcat pel descens de la mobilitat arran de les restriccions decretades per frenar la propagació de la COVID-19.

 

Col·lectius vulnerables

Pel que fa als col·lectius vulnerables, fins al 30 de setembre han mort 17 motoristes, 5 ciclistes i 7 vianants, mentre que en el mateix període de l’any passat havien mort 39 motoristes, 7 ciclistes i 10 vianants.

A banda, cal destacar que aquest any hi ha un repunt en el nombre de víctimes mortals en els vehicles pesants, amb 7 morts respecte als 6 del mateix període del 2019, i en les furgonetes, amb 10 víctimes mortals enguany pels 8 de l’any passat. Davant d’això, Trànsit recorda la importància del manteniment dels vehicles i demana també als professionals del transport que, sobretot en trajectes de llarg recorregut, s’aturin almenys cada dues hores.

 

Accidents amb un vehicle sol

Es manté també la tendència a l’alça dels accidents mortals amb un únic vehicle implicat. Enguany fins al 30 de setembre, 33 dels 75 accidents mortals han ocorregut amb un sol vehicle, el que suposa el 44% del total de sinistres, mentre que l’any passat en el mateix període aquest tipus d’accidents suposaven el 36% de la sinistralitat mortal.

Si analitzem les morts per tipus de dia de la setmana, observem que 44 de les 83 víctimes mortals registrades, un 53%, són en cap de setmana o festiu. Tenint en compte aquesta dada, des de l’SCT es demana responsabilitat en els desplaçaments d’oci i evitar un relaxament en la conducció tant pel que fa a l’atenció i l’ús del mòbil, com a l’excés de velocitat, l’ús del cinturó i el consum d’alcohol i altres drogues.

 

Morts per demarcacions

Pel que fa a demarcacions, a les quatre hi ha hagut una reducció de les víctimes mortals respecte a l’any passat. Les majors disminucions es registren a Barcelona i Tarragona, amb una caiguda del 46,7% i el 39,4%, respectivament, en comparació amb el 2019. A Lleida, el descens és del 23,8%, mentre que a Girona és del 31,8%. Tanmateix, si es compara amb el 2010, aquesta darrera demarcació registra la reducció més important, del 70%.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Anterior
Crònica del III Ral·li  Ripollès Clàssic

Crònica del III Ral·li  Ripollès Clàssic

Un total de 53 equips varen prendre la sortida

Posterior
Xoca contra un mur triplicant la taxa d’alcohol

Xoca contra un mur triplicant la taxa d’alcohol

Els Mossos d’Esquadra han denunciat un home, de 51 anys i de nacionalitat

També et pot interessar
Total
0
Share