1. Home
  2. Actualitat
  3. Confidències. Jordi Mercader: “Havia dit que no hi tornaria”
Confidències. Jordi Mercader: “Havia dit que no hi tornaria”

Confidències. Jordi Mercader: “Havia dit que no hi tornaria”

0
0

Fotos: Arxiu Jordi Mercader | Joan Aymamí | Suzuki

XJordi Mercader_Portada

El món em va caure als peus en el primer ral·li en què vaig participar. Es va acabar amb una tombarella quan amb prou feines havíem fet un quilòmetre del primer tram, la pujada al Far de Sant Sebastià. Havia hagut d’esperar fins ser major d’edat per treure’m la llicència; un amic de La Bisbal d’Empordà, el meu poble, em va proposar que fos el seu copilot i va ser com començar i plegar alhora. La xicota (ara la meva dona) i uns amics esperaven veure’ns passar uns quilòmetres més amunt i resulta que es van trobar amb un 127 rebregat i jo desesperat i assegurant que no tornaria a pujar en un cotxe de carreres.

Sí, fa 38 anys havia dit que no hi tornaria. Però va ser una crisi passatgera, d’uns dies i prou. El cas és que ara, amb 59 d’edat, encara estic immers en el món dels ral·lis, sempre com a copilot. En Tits, l’enyorat Josep Maria Ventura, hi va tenir molt a veure, ajudant-me en els moments clau. I per això sempre el tinc molt present.

Que quants ral·lis he disputat? Segons algunes webs de recent creació no arriben a 200 però jo sé del cert que com a mínim són uns 300, que he compartit amb una vintena llarga de pilots. Primer al costat de gent com ara Joan Tarrés, Fede Prats (amb qui vam establir un rècord de participacions al Costa Brava), Quim Guillamet, Salvador Bohigas, Francesc Gutiérrez… I després en un nivell superior amb David Guixeras, Mark Blázquez, Oriol Gómez, Xevi Pons, Nani Roma i el meu pilot actual, Joan Vinyes.

Sí, porto uns 300 ral·lis al damunt i encara em queda corda. Mentre em senti neguitós abans de començar un ral·li i em continuïn volent, seguiré al seient de la dreta. Ara estic a la glòria amb Joan Vinyes, gran pilot i molt complet en tots els sentits. Us ben asseguro que a l’edat que tinc ho disfruto i ho celebro al màxim, cada carrera que fem és genial i intensa. Vaja, que n’hi ha per tirar coets. Potser per això quan em pregunten quin és el millor moment de la meva carrera esportiva no sé què respondre. Per mi, el millor és viure així el dia a dia.

El que, si estigués a les meves mans, no dubtaria ni un instant a canviar seria l’episodi que em va fer arribar a l’equip Vinyes Dabad, el terrible accident que van patir en Joan i en Xavi Lorza, aleshores el seu copilot. Com també esborraria el que vam patir amb en Mark. Aquest és el costat desagradable dels meus ral·lis.

Ara, al dia d’avui, estic molt content de formar part de l’equip Suzuki i participar al Campionat d’Espanya. La vida té això, quan tenia 21 anys havia dit que no hi tornaria i ja ho veieu, ara sóc el de més edat entre els copilots de primera línia al Campionat d’Espanya. I que duri!!

XTarrés__SeatGent com ara Joan Tarrés o Tits Ventura eren els que més ‘benzina’ aportaven a l’ambient de ral·lis que hi havia al meu poble, la Bisbal d’Empordà. En aquesta foto en què vaig de copilot amb Tarrés podeu comprovar que en aquella època els sistemes de comunicació dins el cotxe eren ben diferents als d’ara. Un embut davant la boca del copilot, subjectat al casc mitjançant una goma elàstica, un tub i un casc perforat a l’altura de l’orella dreta del pilot eren suficients.

 

 

XGuillamet_1983Amb Quim Guillamet, en el seu primer ral·li, el Sant Hilari del 1983. Ara, 31 anys després, continua competint amb la mateixa il·lusió que el primer dia; un altre que és incombustible.

 

 

 

 

XFede_SambaAquí em teniu al costat de Fede Prats dins un Talbot Samba. Vam establir un rècord de participacions al Ral·li Costa Brava i per primera vegada vaig disputar un programa d’abast estatal, el Desafío Samba, que vam guanyar en la que va ser la seva última edició.

 

 

 

 

XOurense_2014Avancem en el temps i situem-nos en la temporada 2014, en la qual he repetit al costat de Joan Vinyes dins l’estructura de l’equip oficial Suzuki. Amb aquest àgil i competitiu Suzuki Swift hem pujat aquest any tres vegades al podi de la classificació absoluta.

tags:

LEAVE YOUR COMMENT

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *