Desarticulada una organització criminal que hauria aconseguit al voltant de 7.000.000 d’euros a partir de l’expedició de gairebé 2.000 permisos de conduir fraudulents

• El líder i cervell de l’organització era un informàtic que treballava a la DGT i que va dissenyar un entramat per expedir permisos de conduir fraudulents pels quals s’obtenien entre 3.000 i 15.000

• S’han arrestat més de 600 persones relacionades amb aquesta pràctica delictiva, entre els quals els 14 integrants de la cúpula de l’organització, tot i que la investigació continua oberta i aquesta xifra es podria apropar al miler

Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal de la Regió Policial de Girona i de la Policia Nacional, con la col.laboració de la Direcció General de Tràfico (DGT), han desarticulat una organització criminal dedicada a l’expedició fraudulenta de permisos de conduir que operava des de Catalunya a diversos punts de l’Estat espanyol. L’operació s’ha saldat amb més de 616 detinguts, entre els quals els 14 integrants de la seva cúpula. Als arrestats se’ls relaciona amb els delictes de falsedat documental, suborn, blanqueig, pertinença a organització criminal i contra la seguretat en el trànsit.

El cas va començar a l’estiu del 2020 quan des dels Mossos van detectar a una persona que en un control va exhibir un permís de conduir autèntic tot i que presentava un fet discordant ja que el titular tenia sancions al seu expedient en data anterior a l’expedició del permís a la Jefatura provincial de Girona de la DGT. Les gestions i comprovacions posteriors van acreditar que es tractava d’un permís fraudulent, tot i que era un document que pel que fa al suport físic era autèntic.

La investigació que es derivava d’aquest fet inicial va posar de relleu l’existència d’una organització criminal dedicada a l’expedició fraudulenta de permisos de conduir a ciutadans tant nacionals com originaris d’altres països que no tenien permís de conduir.

A partir de la constatació que s’estava produint aquesta pràctica delictiva per part de personal que treballava per la DGT es va treballar conjuntament amb aquest organisme per desmantellar aquesta activitat fraudulenta.

Donat que en un moment donat de la investigació es va detectar que tant des dels Mossos com des de la Policia Nacional s’estava investigant a persones que pertanyien a l’organització es va posar en marxa un equip conjunt d’investigació.

L’estructura i operativa de l’organització

El cervell del grup era un informàtic que treballava a la delegació provincial de Girona de la DGT des del setembre de l’any 2019. Aquest treballador va aprofitar el seu lloc de treball i va usurpar les claus d’accés de funcionaris de la DGT per poder fer aquesta pràctica delictiva, en un primer moment amb familiars i amics. En el moment que es va començar a instaurar el teletreball a mitjans de març de 2020 com a conseqüència de la pandèmia i ja amb un coneixement superior de com funcionaven totes les aplicacions informàtiques de la DGT i des de la tranquil•litat del seu domicili va veure l’oportunitat de treure un rèdit econòmic dels seus coneixements.

Per donar sortida als permisos necessitava algú que li pogués proporcionar als beneficiaris d’aquests carnets i va contactar amb un home que li va facilitar la xarxa d’intermediaris que li calia. Es tracta d’una persona que ja tenia un historial delictiu i que actuava com a cap visible de l’organització: captava els clients, feia els cobraments dels permisos i li donava protecció. Aquest home exercia el rol de colíder de l’organització.

La mecànica d’actuació era la següent: el colíder va teixir una xarxa d’intermediaris que feien d’aconseguidors dels clients. Es tracta de persones que en alguns casos regentaven locutoris on hi acudien persones que no disposaven de permís de conduir amb intenció d’aconseguir-los.

Aleshores proporcionaven la informació necessària respecte del permís volien obtenir i de les seves dades personals i els aconseguidors la proporcionaven al colíder de l’organització, que li feia arribar al seu torn a l’informàtic que creava el permís al sistema de la DGT, que després li expedia el carnet físic autèntic, ja que es desconeixia que era fraudulent d’inici. Per fer-ho es saltava alguns dels passos requerits com, per exemple, la satisfacció de taxes i impostos i altres tràmits administratius. Tot i que l’abast principal de l’organització era a Catalunya hi havia beneficiaris de qualsevol punt de l’Estat espanyol. Aquesta xarxa criminal e´s responsable de l’emissió de més de 1,800 permisos de conduir auténtics de manera fraudulenta.

Els dos líders del grup es repartien els ingents beneficis que s’obtenien per permís, a un preu fixe per carnet en funció de la categoria demanda. Aquest és el preu que cobraven als aconseguidors que, al seu torn, carregaven als beneficiaris la quantitat que volien en cada cas per obtenir el seu propi guany. Per obtenir cada permís es pagaven quantitats que podrien oscil•lar entre els 3.000 als 15.000 euros.

Amb els diners obtinguts a partir d’aquesta pràctica delictiva els principals investigats compraven propietats immobiliàries, vehicles i altres productes de luxe i mantenien un ritme de vida molt alt que no es podia justificar amb el sou de la DGT en el cas de l’informàtic i perquè el colíder no tenia ingressos ni activitat professional reconeguda. Una part dels diners s’emmascarava amb l’adquisició de criptomodeda.

Explotació de la investigació

Una vegada els investigadors van tenir clara l’estructura jeràrquica i de funcionament de l’organització, de les persones que en formaven part i quins rols exercien el passat 11 de maig es va dur a terme un dispositiu policial amb 16 entrades i perquisicions a les localitats de Sant Feliu de Guíxols, Quart, Vic, Calonge i Llagostera i dos escorcolls a les seus de les prefectures provincials de trànsit de Girona i Guipúscoa i es va detenir als catorze integrants de la cúpula de l’organització. El mateix dia i en els dies següents a l’operatiu es van detenir més de 616 persones relacionades amb l’entramat en diversos punts de l’Estat espanyol, principalment els beneficiaris que havien pagat per obtenir els permisos fraudulents i s’espera que la xifra final de detinguts s’acosti al miler.

Durant l’escorcoll els agents van trobar més de mig milió d’euros en efectiu al domicili de familiars de la parella de l’informàtic, que també formava part de l’organització. Es va intervenir diversa documentació relacionada amb falsificació documental i es van intervenir cinc cotxes, dos dels quals d’alta gamma.

Els catorze integrants de la cúpula de l’organització van passar dijous a disposició judicial i la jutgessa va decretar presó provisional per a vuit d’ells.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Anterior
SUZUKI JIMNY PRO: La bèstia en petit format

SUZUKI JIMNY PRO: La bèstia en petit format

El Suzuki Jimny Pro afegeix, a totes les qualitats del Jimny, una pràctica zona

Posterior
El Servei Català de Trànsit s’adhereix a la VI Setmana Mundial de les Nacions Unides de Seguretat Viària

El Servei Català de Trànsit s’adhereix a la VI Setmana Mundial de les Nacions Unides de Seguretat Viària

El Servei Català de Trànsit (SCT) s’adhereix a la VI Setmana Mundial de les

També et pot interessar
Total
0
Share