1. Home
  2. Actualitat
  3. Distraccions i actituds perilloses, els riscos de l’estiu al volant
Distraccions i actituds perilloses, els riscos de l’estiu al volant

Distraccions i actituds perilloses, els riscos de l’estiu al volant

0
0
Un accident de trànsit a Andalusia (Foto: Michelangelo-36 / Wikimedia Commons)
Un accident de trànsit a Andalusia (Foto: Michelangelo-36 / Wikimedia Commons)

Els estudis mostren que els accidents d’automòbil són la principal causa de mortalitat entre joves d’arreu del món, amb una proporció més gran entre els d’entre 18 i 24 anys.

A Europa, els joves d’entre 18 i 24 anys suposen el 8 per cent de la població total, però són el 15 per cent del total de defuncions en accidents de trànsit. Durant l’estiu, el problema empitjora i els joves d’entre 18 i 24 anys suposen el 21 per cent de morts a la carretera.

Les conductes de risc s’han identificat com a factor clau darrere d’aquestes estadístiques, que també mostren que entre 2004 i 2013 van morir 62.000 joves en accidents de trànsit a la Unió Europea. Segons l’informe de l’Observatori Europeu de Seguretat Viària, una lectura deficient de la carretera i els efectes negatius del consum de substàncies, l’estrès i les distraccions són els principals factors comuns en accidents en què es veuen implicats joves conductors.

Actituds perilloses

Ford va encarregar una enquesta, que es va realitzar entre 6.500 joves europeus per poder comprendre millor els riscos a què s’exposen els conductors joves. Aquesta reflecteix que el 57 per cent d’enquestats ha superat els límits de velocitat, el 43 per cent ha enviat missatges de text mentre condueix, el 36 per cent ha respost a trucades telefòniques i ha enviat missatges instantanis, el 16 per cent ha conduït sense portar cordat el cinturó de seguretat, el 13 per cent ha conduït després de consumir alcohol i fins i tot un 11 per cent ha vist vídeos o sèries de televisió en els seus dispositius.

Fins a un 57 per cent de conductors joves admet que condueix de manera més segura si els seus pares o avis estan al cotxe, i el 41 per cent assegura que assumeixen més riscos si viatgen amics al cotxe amb ells.

Entre les moltes atraccions estiuenques hi ha els viatges per carretera, els festivals i les platges. L’enquesta revela que el 68 per cent de joves relaxa la seva conducció durant els mesos d’estiu i el 54 per cent es distreu amb vianants atractius.

Masculinització dels accidents

La majoria de morts de joves conductors són protagonitzades per conductors masculins, i l’enquesta de Ford confirma que són més propensos a practicar conductes de risc. Els joves homes són tres vegades més proclius que les conductores a distreure’s amb vianants atractius. El 25 per cent ha estat detingut per la policia davant del 16 per cent de dones i solen sobrepassar els límits de velocitat, utilitzar el telèfon mòbil mentre condueixen o conduir sota els efectes de l’alcohol més sovint.

LEAVE YOUR COMMENT

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *