Marc Márquez va dominar amb solvència a Tailàndia, en el primer GP de la temporada. Pole position, Sprint Race i cursa llarga; totes tres sessions al capdavant. I tot això, en un circuit que, segons Gigi Dall’Igna, director general de Ducati Corse, no és el més favorable pel nou pilot del box vermell. “No crec que Buriram sigui una pista on Marc pogués fer la diferència, perquè m’espero que marqui més la diferència en altres pistes, sent honest”, confessa el dirigent italià. I dos d’aquests recorreguts on s’espera un gran domini per part del vuit vegades campió del món són les dues pròximes cites del calendari: Termas de Río Hondo, l’Argentina, i Austin, Texas.
No crec que Buriram sigui una pista on Marc pogués fer la diferència; m’espero que marqui més la diferència en altres.
– Gigi Dall’Igna, director general de Ducati Corse.
Termas de Río Hondo és una ubicació on a Márquez li ha tocat les dues cares de la moneda; hi té episodis memorables i d’altres per oblidar. Clarament, és un traçat favorable per al Tro de Cervera, on hi ha vençut tres vegades de sis possibles. La primera, el 2014, va ser en el debut del circuit en el mundial, sent el català el primer guanyador en el territori argentí. Posteriorment, va arrasar en les temporades 2016 i 2019, totes dues superant a Valentino Rossi per set i deu segons d’avantatge respectivament.
Però allà també hi va protagonitzar dos capítols menys positius. El 2015 va ser l’inici de la seva enemistat amb Rossi, acabant amb Márquez per terra després d’una lluita al límit amb Il Dottore i una topada en el canvi de direcció que li va fer perdre el tren davanter. L’altra, el 2018, segurament la pitjor cursa de la història de Marc. La seva Honda es va parar abans de la sortida, la va tornar a arrancar en la mateixa graella i va començar la cursa. No obstant això, va ser penalitzat, rebent un ride through. En la seva remuntada desesperada, va tenir una gran topada amb Aleix Espargaró, va protagonitzar un avançament qüestionable sobre Takaaki Nakagami i va tirar a Valentino Rossi. Márquez va acabar la jornada amb tres sancions i sent insultat pel públic argentí. L‘any 2017 va caure mentre era líder amb molt marge, regalant el triomf a Maverick Viñales.

La següent aturada del mundial és a Austin, Texas, el primer circuit antihorari del calendari; els circuits d’esquerres són els preferits de Márquez. Dels vint revolts que té el Circuit de les Amèriques, onze són cap a l’esquerra. Des de l’entrada del recorregut estatunidenc en el calendari l’any 2013, Marc hi ha guanyat en set ocasions. De fet, és on va aconseguir la seva primera victòria en la categoria reina, esdevenint el pilot més jove de la història a fer-ho. Va assolir el triomf consecutivament des del 2013 fins al 2018, anat per terra l’any 2019 quan dominava amb solvència molt per davant d’Àlex Rins. Els anys 2020 i 2021 no s’hi va córrer per la COVID-19, i el 2022 i el 2023 se’ls va perdre per lesió. La temporada passada, mentre rodava primer i tot feia pensar que veuríem la primera victòria del cerverí a Ducati, va caure per un problema en els frens.
Curiosament, els Estats Units d’Amèrica ha sigut sempre un país on Márquez ha estat molt relacionat amb el triomf. Des del 2011 fins al 2019, va guanyar totes les curses que hi va córrer, tenint en compte que el mundial també visitava Indianapolis i Laguna Seca, aquest últim només en la categoria de MotoGP. Un dels moments més recordats pels aficionats és quan, la temporada 2015, se li va espatllar la moto en la recta del Circuit de les Amèriques durant la prova de qualificació, la va aparcar en el mur, el va saltar, va córrer al llarg de tot el pit lane per anar a buscar la segona moto i va fer la pole position en un sol intent.
‘Pecco’ Bagnaia, company d’equip de Márquez i, a priori, màxim rival en la lluita pel mundial del cerverí, haurà de resistir l’envestida en aquestes primeres cites, esperant la quarta, a Jerez, un dels circuits preferits de l’italià. I encara quedaran cinc GP que Marc té marcats al calendari i espera amb emoció: l’Aragó, Sachsenring, Misano, Austràlia i València.
Text: Roger Amores / Foto: MotoGP