1. Home
  2. Destacat
  3. El 20% dels accidents mortals es produeixen per son al volant
El 20% dels accidents mortals es produeixen per son al volant

El 20% dels accidents mortals es produeixen per son al volant

0
0

El 20% dels accidents mortals que es produeixen a Espanya tenen la son al volant com una de les causes. Aquesta és la conclusió de la Fundació CEA que ha recordat la importància que els conductors professionals descansin correctament i s’eviti el qual puguin estar sotmesos a jornades de conducció que excedeixin els temps reglamentats, així com realitzar un bon descans abans de fer un viatge per carretera.

L'accident de Freginals podria haver estat causat per la son al volant
L’accident de Freginals podria haver estat causat per la son al volant

Així ho recull l’estudi realitzat sobre “Son i fatiga, quins són els hàbits dels conductors espanyols?”, Que posa en relleu el desconeixement que hi ha sobre la somnolència produïda per la ingesta de medicaments, la necessitat de fer parades durant conducció, o la importància d’haver dormit abans de realitzar un viatge a la carretera. La Fundació CEA destaca que quedar-se adormit al volant és un fet d’extrema gravetat per l’evident risc que genera en la conducció i el risc d’accident. Gairebé un 60% de conductors reconeix patir microson i més d’un 70% ha tingut la sensació de quedar-se adormit al volant.

Accidents amb penes de presó

Des del punt de vista jurídic, la Fundació CEA assenyala que de provar-se que el conductor s’ha quedat adormit al volant, i això fos la causa d’un accident amb resultat de danys personals, el conductor pot ser castigat per una imprudència greu amb un màxim de 10 anys de retirada del permís de conduir i 5 de presó.

A més, des de Fundació CEA s’ha sol·licitat a la Unió Europea i als fabricants de vehicles que incloguin sistemes de seguretat que detectin i avisin el conductor de situacions de cansament i somnolència, podent evitar amb això la pèrdua de consciència del conductor i l’accident de trànsit .

Somnolència i accidentalitat viària

El somni al volant és una circumstància que es relaciona amb una gran quantitat d’accidents de trànsit, sent la somnolència diürna la primera causa en un 30% d’aquests, especialment en el sector professional. La Fundació CEA recorda que els conductors que presenten un elevat risc d’accidents per son són fonamentalment conductors que treballen a torns, joves, els que presenten malalties relacionades amb la son i els que circulen sota efectes d’alcohol i / o drogues.

Pel que fa a l’accidentalitat viària laboral, la majoria dels accidents de trànsit mortals ocorren de dilluns a divendres, de 8 del matí a 8 del vespre, en recorreguts en els quals es baixa la guàrdia per la seva habitualitat, però en el qual concorren molt sovint riscos com la rutina, les presses o el cansament. També, més del 40% dels accidents estan estretament relacionats amb la fatiga, íntimament relacionada amb la son, i gairebé el 20% d’aquests accidents són de vehicles comercials a la Unió Europea.

Les alteracions més importants produïdes per la somnolència i que afecten la conducció són: Increment del temps de reacció; Menor concentració i més distraccions; Presa de decisions més lentes i més errors; Alteracions motores, sensorials i de percepció; Moviments més automatitzats; Aparició de microsons; Canvis de comportament.

LEAVE YOUR COMMENT

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *