1. Home
  2. Actualitat
  3. Girona engega un pla pilot de paqueteria intel·ligent i de zero emissions
Girona engega un pla pilot de paqueteria intel·ligent i de zero emissions

Girona engega un pla pilot de paqueteria intel·ligent i de zero emissions

0
0

S’han instal·lat vuit armaris intel·ligents a la via pública per a la distribució de paquets a través de vehicles elèctrics. Es tracta d’una iniciativa pionera a tot Catalunya.

L’Ajuntament de Girona ha engegat un pla pilot de paqueteria intel·ligent i de zero emissions a la ciutat que consisteix en la instal·lació de bústies intel·ligents a la via pública per a la distribució de paquets a través de vehicles elèctrics. Es tracta d’un projecte pioner a tot Catalunya dut a terme dins el Laboratori SmartCatalonia, impulsat pel Departament de Polítiques Digitals, amb la col·laboració del consistori i de l’empresa Smart Point Girona. Aquest migdia, l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, i el CMO de l’empresa, Ignasi Martín, han presentat el nou sistema.

“És clau que l’administració ofereixi eines alineades amb l’eficàcia del comerç local, que millorin la seguretat de les persones en les condicions actuals. Estem implicats amb la mobilitat sostenible i amb el suport al comerç local, i aquesta eina va en la línia de la nostra estratègia”, ha afirmat l’alcaldessa de Girona durant la roda de premsa. Per la seva banda, el conseller ha subratllat que “Girona és un exemple de ciutat que aposta per la tecnologia com a palanca de transformació de la governança municipal per fer ciutats més verdes, més eficients, més emprenedores i més democràtiques”.

Des d’avui, la ciutat compta amb un total de vuit armaris intel·ligents, coneguts com a Smart Points, repartits per diferents barris. En ells, la ciutadania, les empreses i els establiments poden deixar o recollir els seus paquets, en el moment que vulguin, perquè una altra persona els passi a recollir en el seu Smart Point més proper.

El funcionament per enviar paquets és molt fàcil. Per obrir la taquilla només s’ha d’accedir a la pàgina web smartpoint.city, des de qualsevol dispositiu digital, i registrar-se gratuïtament. Un cop oberta, es pot deixar el paquet a dins, tot indicant el número de telèfon del destinatari. Tot seguit, l’empresa Smart Point Girona es posarà en contacte amb el destinatari del paquet per acordar lloc i hora on recollir-lo. Un vehicle elèctric s’encarregarà de distribuir els paquets entre els diferents Smart Points de la ciutat. D’aquesta manera, s’aconsegueix tenir una xarxa pública de paqueteria de zero emissions, que complementa les entregues d’empreses repartidores. De moment, el servei és totalment gratuït, tant per la persona que envia el paquet com per la que el rep.

El pla pilot s’estendrà a Girona fins al juny del 2021. Els principals beneficis d’aquest sistema innovador són la reducció de furgonetes que circulen per dins de la ciutat i, conseqüentment, de la contaminació. Concretament, i segons un estudi de l’empresa, es calcula que amb els Smart Points es reduirà un 22% el nombre de furgonetes de missatgeria que circulen pel municipi cada mes; el que significa una reducció d’1,3 tones de CO₂ al mes.

D’altra banda, per tal de promoure i ajudar el comerç local, Smart Point Girona s’ha posat en contacte amb les botigues i els oferirà de manera gratuïta el servei d’enviament de productes a través dels armaris intel·ligents. Aquest sistema permet tenir els establiments oberts les 24 hores del dia, ja que els comerços poden dipositar els encàrrecs dels clients als Smart Points i ser recollits quan el client vulgui. A més, és una forma de fomentar el comerç electrònic. Un altre dels punts destacats és que aquest sistema permet tenir una experiència segura d’entrega de paquets sense interacció entre persones, minimitzant el risc de contagi de la COVID-19.

Els primers armaris Smart Points són elements metàl·lics de base rectangular i estan situats en punts propers a zones de càrrega i descàrrega de mercaderies. Concretament, es troben a la cantonada entre el passeig d’Olot i el carrer del Riu Güell; a la plaça d’Espanya núm. 7; al carrer del Migdia, 78; al carrer d’Emili Grahit, 55; a la plaça de Francesc Calvet i Rubalcaba, 15; a la plaça de la Diputació, 3; al carrer de Bonastruc de Porta, 1; i a la rambla de Xavier Cugat.

Font: Ajuntament de Girona

LEAVE YOUR COMMENT

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *