La FIA anuncia cotxes més petits i lleugers a la F1 pel 2026

L’objectiu és aconseguir oferir un major espectacle al mundial
La lluita entre el Red Bull i el Ferrari a Las Vegas. F1

La FIA s’ha adreçat a diversos mitjans de comunicació per explicar les novetats a la F1 per la temporada 2026. Actualment, un dels grans impediments per l’espectacle a la competició és que els cotxes són massa grans i pesats, perjudicant les lluites roda a roda i disminuint els avançaments. Davant d’aquest escenari, els organitzadors estan preparant un primer esborrany del reglament en el qual els vehicles seran més petits, lleugers i àgils, tal com ha explicat Motorsport.

Els Ferrari en el Gran Premi de Las Vegas. F1

Més enllà de l’aposta per combustibles sostenibles que han provocat l’arribada d’Audi al mundial i la continuïtat d’Honda, Nikolas Tombazis, cap d’automòbils de la F1, ha comunicat totes les modificacions previstes que tenen en el xassís. La primera modificació serà en la distància entre els eixos dels cotxes, fent-los 20 cm més curts. Pel que fa a l’amplada, també serà de 10 cm menys. “El nostre objectiu és tenir un límit de pes significativament més baix, i estem tractant de reduir el límit de pes de 40 a 50 quilos en 2026”, assegurava Tombazis. Des de la FIA, creuen que els cotxes actualment són “massa voluminosos i pesats”, i que han de buscar prototips més àgils. En aquesta direcció, saben que disminuir-ne la mida el farà més lleuger.

En conseqüència, hi haurà un altre canvi significatiu: la reducció de la càrrega aerodinàmica. En haver-hi menys càrrega, s’haurà de fabricar peces molt menys robustes. Per l’altra banda, tenen l’objectiu de canviar les llantes de 18 polzades per les de 16; més estretes i amb menys diàmetre. Ambdues modificacions ajudarien en la baixada de pes.

Tot això, sumat a diverses modificacions en el reglament, augmentaran les possibilitats de viure bones batalles roda a roda, ja que els cotxes tindran més capacitat per perseguir-se de prop. Segurament se sacrificarà lleugerament la velocitat, però des de la FIA tenen la visió que no és un problema tenir curses uns segons més lentes si augmenten en emoció.

A més, hi haurà un nou element anomenat aerodinàmica mòbil. Serà un mecanisme, encara per definir, que tindrà un objectiu similar al del DRS, però amb la finalitat que els rivals arribin més igualats en el següent revolt perquè l’avançament no sigui exclusiu de les rectes. “Els avançaments també han de ser una lluita. No volem que els cotxes es limitin a passar-se els uns als altres. No podem arriscar-nos a arribar a una situació en la qual els avançaments tornin a ser impossibles”, ha matisat Trombazis.

Encara hi ha dubtes i incerteses, com per exemple, el desplegament de l’energia i la possibilitat que aquesta s’esgotés a la meitat de les rectes, però tot fa indicar que la F1 ha escoltat al seu públic i faran canvis en la direcció que tothom demanava: més espectacle.

Text: Roger Amores / Fotos: F1

Total
0
Shares
Anterior
Nasser Al-Attiyah correrà per Dacia el 2025

Nasser Al-Attiyah correrà per Dacia el 2025

La marca inicia un projecte engrescador que buscarà guanyar el Dakar

Posterior
Toyota PROACE MAX elèctrica: innovació i sostenibilitat en mobilitat comercial

Toyota PROACE MAX elèctrica: innovació i sostenibilitat en mobilitat comercial

La darrera incorporació a la família PROACE de Toyota, la PROACE MAX elèctrica,

També et pot interessar
Total
0
Share