L’Ajuntament de Girona ha adquirit un nou vehicle elèctric, una furgoneta Nissan eNV200, per a l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil (AVPC). L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i la regidora de Ciutadania i Dinamització del Territori, M. Àngels Cedacers, han fet entrega de l’automòbil a l’entitat amb l’objectiu que puguin seguir desenvolupant les tasques que realitzen a la ciutat i que durant la pandèmia de la COVID-19 han estat molt intenses.
Aquesta inversió es va aprovar en el Ple municipal del mes d’octubre de l’any passat. La compra s’ha realitzat d’acord amb una normativa que permet adquirir vehicles elèctrics purs o amb etiqueta ambiental 0 que es destinin a la prestació dels serveis públics de protecció civil, com el trasllat i acompanyament de la població en situació de risc i dels mateixos voluntaris i voluntàries quan col·laboren en estats d’emergència o quan participen en dispositius preventius per a actes organitzats a la ciutat.
Des de la seva creació el 2015, l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Girona, reconeguda formalment per l’Ajuntament de Girona com a entitat vinculada a l’autoritat municipal de protecció civil, ha donat suport de forma desinteressada i ha canalitzat la col·laboració del voluntariat com a recurs del municipi en el desenvolupament de les seves funcions de prevenció de riscos dels grans esdeveniments del municipi.
Tanmateix, l’actuació prioritària de l’entitat es desenvolupa en el marc de les situacions d’emergència. “L’entitat col·labora en aquestes situacions sempre que se’ls requereix, i en els darrers mesos han jugat un paper molt important amb motiu del temporal Glòria i de la pandèmia, durant la qual ha estat imprescindible la col·laboració d’entitats de voluntariat”, ha afirmat l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas.
Per la seva banda, la regidora de Ciutadania i Dinamització del Territori, M. Àngels Cedacers, ha posat en valor “la gran tasca vital de tot l’equip de persones voluntàries que fa un treball imprescindible d’acompanyament i de suport en serveis preventius i d’emergència a la nostra ciutat” i ha destacat, sobretot, “el suport a gent gran i a famílies que des de fa un any estan vivint situacions molt difícils a conseqüència de la COVID-19“.
El principal actiu de l’associació són els voluntaris i les voluntàries. Els que han estat nomenats formalment per l’Ajuntament disposen de la formació bàsica obligatòria impartida per l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya. Actualment l’associació compta amb 63 persones voluntàries, de les quals 12 s’han incorporat a l’entitat arran de la pandèmia. A més, 15 ciutadans i ciutadanes han col·laborat fent tasques puntuals entre els mesos de maig i juliol.
El total d’hores de dedicació d’aquest voluntariat a la ciutat durant el 2020 ha estat de 3.113 hores, de les quals prop de 2.000 han estat per accions relacionades amb la pandèmia.