Avui hem viatjat fins a Olot, la terra volcànica per excel·lència de Catalunya, per gaudir de la cuina de l’Arengada. Un restaurant familiar i de llarga trajectòria la carta del qual es basa en tot el que ofereix l’entorn de la Garrotxa, respectant l’estacionalitat dels productes i aplicant tècniques innovadores. Com innovador i futurista és aquest Audi Q4 e-tron, un SUV estèticament excepcional, amb un interior on el digital i la qualitat capten tot el protagonisme, 100% elèctric amb etiqueta 0 emissions i que lliga perfectament amb l’essència i el poder “volcànic” dels plats dels que gaudirem avui.
EL COTXE
Circular per les contrades d’Olot i tota la zona de la Garrotxa fa que t’empeltis d’una energia sorprenent. Els colors enfosquits de la pedra volcànica i, juntament amb la època en què realitzem aquest reportatge, la tardor, fa que encara es visqui amb més màgia circular amb l’Audi Q4 e-tron. Un model pensat per crear emocions i gaudir de la conducció en totes les seves facetes, i amb una capacitat de transportar-te de forma molt i molt còmode allà on vagis. Vies ràpides, carreteres revirades… Totes les sensacions al volant d’aquest Audi són realment premium, amb un toc esportiu, molt silenci per viatjar i amb la tranquil·litat de poder gaudir d’una autonomia zero emissions d’allò més òptima. Inclús sorprèn per elements i tocs tecnològics que et fan la vida al volant molt més senzilla, com els botons de tacte magnífic, volant calefactat i comandaments de veu que no et fan desviar la vista si necessites quelcom d’informació o activar certs elements o serveis disponibles.
Les sensacions al volant
El motor d’aquest Q4 e-tron ofereix una conducció silenciosa però transmetent potència i dinamisme en tot moment. Els seus 150 kW de potència i 310 Nm de parell, juntament amb la tracció posterior, mouen el conjunt de forma contundent i amb una resposta d’allò més instantània.
El comportament general del Q4 e-tron es resumeix en quatre grans eixos: qualitat de rodadura, insonorització brutal, comportament àgil i un aplom extraordinari. Respon amb la solvència i l’esportivitat que esperes d’un Audi i transmetent un feedback al volant realment excepcional.
L’ARENGADA
Dins el parc natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, un xic allunyat del centre urbà de la vila d’Olot però molt proper a les zones de verd esplendorós on no fa tant de temps s’hi va instal·lar el nou hospital, hi ha el restaurant L’ARENGADA, un establiment de llarga trajectòria familiar que, tot i mantenir ubicació física en el mateix immoble, ha adaptat l’annex a l’edifici existent per tal de donar servei i sentit a un nou concepte gastronòmic que està aconseguint un notable i unànime acceptació popular.
El Restaurant
En un local espaiós, decorat amb gust però sense estridències i separació suficient entre taules del menjador que sempre és d’agrair, el xef Pep Tarrés mana en uns fogons que combinen la tradició i la innovació. Amb una cabuda per a 80/100 comensals i amb un espai exterior agradable i també suficient per a un aperitiu o per un àpat a la fresca, és idoni per a la celebració de casaments, comunions, aniversaris o qualsevol tipus d’esdeveniment. És evident que hi ha en la seva cuina un pòsit de tradició, les arrels d’un aprenentatge fet a base de constància, esforç i dedicació, però també ho és que s’ha apostat per una adaptació a les noves formes i maneres d’entendre el noble art de la gastronomia, fent-la més creativa, més treballada i millor presentada a taula. La proposta estrella és un menú degustació però també n’ofereixen un de diari a un preu més que raonable amb interessant suggeriments setmanals per tal d’establir una variació que representi un estímul per repetir. L’entorn del restaurant convida establir d’entrada un vincle del fet gastronòmic amb una zona com la Garrotxa on hi ha tants establiments d’ara i d’abans on el bon menjar i l’atenció del servei mereixen tot un reconeixement col·lectiu. L’Arengada és, en aquest sentit, un compendi d’aquesta nova realitat que combina les essències dels fogons d’abans amb la nova realitat dels temps que corren.
La Gastronomia
La millor manera de copsar amb tota la seva intensitat el ventall de propostes que sorgeixen d’uns fogons sempre vigilats pel xef Pep Tarrés és la degustació dels plats que millor poden expressar la seva filosofia gastronòmica. En aquests sentit, el moniato amb pernil a manera d’aperitiu ja apunta la intenció del maridatge de sabors de temporada i muntanya com també ho fa la tapeta de formatge d’ovella, trompetes de la mort i caviar. Entrant en matèria, el salmó salvatge fumat al moment se’ns presenta com l’aposta creativa d’una antiquíssima manera de preparació del producte. El carpaccio de figueres caramel·litzades amb foie és la presentació de la temporada de tardor a la taula, mentre que el “ragú” de ceps amb llamàntol ens descobreix la màgia del mar i muntanya vist des d’una perspectiva específica d’una Garrotxa viva i de colors, com també ho fa el plat excels del cruixent de peu de porc amb llamàntol, una picada d’ullet a l’alta cuina servida des de la modèstia d’un establiment que està assenyalant nous camins en aquest sender de la gastronomia tecno-emocional com encertadament l’ha anomenat el mestre Pau Arenós. Uns postres de mató amb gelat de mel de taronger posen la cloenda a una degustació de sabor volcànic i garrotxí que hem acompanyat amb un blanc del Penedès i un negre de la DO Empordà. A la Garrotxa hi ha una “arengada” que ens ha descobert la màgia volcànica i alguns dels secrets de la nova cuina!
L’ARENGADA – C/ Estadi, 61 – 17800 OLOT – Tel. 972265824 – Mail: info@restaurantlarengada.com – Web: www.restaurantlarengada.com