1. Home
  2. Actualitat
  3. Seat, UPC i Volskwagen trien Barcelona per estudiar la mobilitat del futur
Seat, UPC i Volskwagen trien Barcelona per estudiar la mobilitat del futur

Seat, UPC i Volskwagen trien Barcelona per estudiar la mobilitat del futur

0
0

Seat, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i Volkswagen han donat el tret de sortida de la Cooperative Automotive Research Network (CARNET), el primer gran hub en recerca i innovació centrat en l’àmbit de l’automoció i la mobilitat urbana del futur a Barcelona . Aquesta plataforma de coneixement i de col·laboració entre la indústria i la universitat ha escollit la ciutat comtal com a camp de proves per assajar i potenciar noves solucions tecnològiques i conceptes que millorin la qualitat de vida dels ciutadans en l’àmbit de la mobilitat.

Els impulsorse del projecte CARNET
Els impulsorse del projecte CARNET

Un projecte de microcities o nous nodes i estacions multimodals de mobilitat i transport urbà, una aplicació mòbil (app) per conèixer la disponibilitat de places d’aparcament i una plataforma per compartir viatge són algunes de les iniciatives en marxa en el marc del projecte CARNET. A través d’aquesta xarxa de cooperació en investigació i innovació sobre mobilitat urbana, la universitat i la indústria creen un front comú per crear, desenvolupar i fer realitat tecnologies innovadores que donin solució als futurs estils de vida urbans: nous sistemes de mobilitat i noves formes més eficients d’utilitzar els vehicles.

Una aliança que té el seu origen en la Càtedra Seat

Per al rector de la UPC, Enric Fossas, aquesta aliança “té el seu origen en la Càtedra Seat de la UPC, un ens acadèmic que ha evolucionat cap a una acció més transversal: una xarxa d’indústria i universitat que, actuant sobre una ciutat com Barcelona, és una oportunitat per impulsar noves idees, per a realitzar projectes urbans a la frontera del coneixement, alguns també amb la participació d’estudiants i doctorands de la UPC. ”

“La indústria de l’automòbil preveu tres àmbits d’innovació: l’electrificació, el cotxe connectat i la conducció autònoma i totes ens portaran a nous conceptes de mobilitat. El futur de l’automoció depèn de la recerca i la innovació “, assenyala el vicepresident de R + D de Seat Matthias Rabe. “Seat vol ser una marca líder en el desenvolupament de noves solucions de mobilitat i CARNET és la nostra aposta per crear la mobilitat urbana del futur a Barcelona, la ciutat que inspira els nostres vehicles”.

“La mobilitat en el sector automobilístic està arribant a un canvi de paradigma i en el futur seran necessàries noves competències i tecnologies”, afirma el Professor Jürgen Leohold, director executiu de Volkswagen Group Research. “A través d’CARNET, Volkswagen Group Research vol desenvolupar idees i impulsar projectes a Barcelona, un de les smart cities més atractives per a l’estudi de la mobilitat”.

El 2050 el 70% de la població mundial viurà en ciutats

A conseqüència dels creixents fenòmens de migració urbana dels darrers anys, les ciutats arreu del planeta són cada vegada més grans i la tendència a les megalòpolis sembla imparable. Es preveu que hi hagi una transformació i revolució en la vida urbana que ens obligarà a replantejar la mobilitat des de perspectives globals que integrin tots els components: les infraestructures, els sistemes de trànsit, l’ús dels vehicles, i els recursos com l’energia, el espai i el temps, que cada vegada seran més limitats.

Els reptes per a les àrees metropolitanes i els fabricants de vehicles es reflecteixen en tendències com les de les smart cities, on, mitjançant l’explotació del control distribuït de la multisensorització dels equipaments i les infraestructures, es milloren i es fan més eficients els serveis urbans . I també es reflecteix en la conducció connectada, que possibilita serveis on line i comunicacions mòbils entre vehicles, per a una conducció més eficient i segura.

En aquest context, alguns dels projectes que ha iniciat CARNET ja estan transformant l’automoció i revolucionaran la mobilitat urbana: aplicacions mòbils per conèixer les millors rutes i opcions de transport, sistemes intel·ligents de gestió del trànsit i del transport, robots d’ajuda a la mobilitat, o innovadors sistemes de comunicacions i de connectivitat, entre d’altres, que faran de les àrees metropolitanes espais més intel·ligents i millors per viure. Així mateix, s’investiguen noves plataformes de cotxe compartit i sistemes flexibles de transport públic sota demanda, porta a porta, per facilitar la mobilitat i estalviar recursos i temps.

De Barcelona al món

Barcelona, reconeguda com una de les ‘Top 10’ smart cities en el món, és un excel·lent banc de proves per assajar diferents models i tecnologies de mobilitat, ja que disposa de més dades sobre patrons de trànsit, places d’aparcament i contaminació de l’aire , i les recopila mitjançant els sensors instal·lats en els fanals dels carrers.

La investigació cooperativa, la formació d’enginyers i científics, i la participació en xarxes internacionals són els tres pilars fonamentals de l’activitat de CARNET. Tenint en compte l’augment del trànsit, la contaminació i les dificultats d’aparcament a les ciutats, el hub investiga en el disseny de nous conceptes de vehicle. Així mateix, es planteja abordar nous sistemes de navegació urbana. Altres grans àrees d’investigació són el transport de persones i mercaderies, així com el seu impacte econòmic, ambiental i social.

LEAVE YOUR COMMENT

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *