1. Home
  2. Actualitat
  3. Un estudi revela que l’actitud d’un conductor es pot encomanar als altres provocant reaccions en cadena
Un estudi revela que l’actitud d’un conductor es pot encomanar als altres provocant reaccions en cadena

Un estudi revela que l’actitud d’un conductor es pot encomanar als altres provocant reaccions en cadena

0
0

Un estudi de Goodyear i la London School of Economics (LSE) ha revelat que les actituds, agressives o no, al volant es poden encomanar i provocar reaccions en cadena a altres conductors.

Les actituds agressives al volant s'encomanen. (Il·lustració: Goodyear)
Les actituds agressives al volant s’encomanen. (Il·lustració: Goodyear)

El 87% dels prop de 9.000 conductors enquestats en 15 països europeus van estar d’acord en que l’amabilitat d’una persona al volant pot induir-los a ser cordials al seu torn amb un altre conductor amb el qual es creuïn durant el mateix trajecte. Un 55% va admetre que quan un conductor provoca la seva irritació és més probable que responguin desfogant-se amb un altre al cap d’un temps. Una simple mostra d’amabilitat o un acte agressiu poden ser els desencadenants d’un efecte dòmino que condueixi, bé a una situació còmoda i segura, o bé a una perillosa per a tots els conductors.

“Deixant de banda factors com les condicions climatològiques o la fatiga, els conductors que ens envolten creen un context fonamental, al qual anem responent segons avança el nostre trajecte” va explicar Chris Tennant, de la LSE, responsable de la investigació. “En compartir l’espai de la carretera amb els altres, els conductors solen aplicar la lògica de la reciprocitat. No obstant això, com que es produeixen moltes interaccions en molt poc temps, aquesta reciprocitat sovint es torna indirecta: la nostra resposta es dirigeix ​​a un conductor diferent del que la va provocar. Això provoca a la carretera una reacció en cadena. ”

La carretera, lloc d’interacció

“La carretera no sol percebre com un lloc d’interacció social, especialment un en què es hagin de respectar les bones maneres. De fet, la nostra investigació sobre seguretat viària demostra que molts conductors veuen els altres cotxes com a màquines anònimes i no com a vehicles que porten a un ésser humà en el seu interior “va afegir Olivier Rousseau, Vicepresident de Pneumàtics per a Turisme de Goodyear per a Europa, Orient Mitjà i Àfrica. “Els conductors han de recordar que el seu comportament afecta els altres. El nostre estudi suggereix que la conducta agressiva al volant d’un sol conductor pot donar peu a una cadena d’actituds entre els altres conductors capaç de desembocar en situacions perilloses”, va concloure.

“Hi ha moltes maneres de ser desconsiderat a la carretera: creient-superior, sent competitiu, gesticulant, intimidant … i totes provoquen que augmenti i s’intensifiqui un tipus de conducció descortès i potencialment insegura. No obstant això, només hi ha unes quantes maneres de ser educat, però aquests pocs gestos són molt poderosos, com permetre als altres passar quan hi ha molt de trànsit, establir contacte visual i agrair de forma visible quan els altres et permeten avançar, disculpar quan s’impedeix avançar a algú. Tot això serveix per potenciar una conducció considerada, de la qual ens beneficiem tots “, va argumentar Tennant.

L’estudi, que va ser dissenyat per analitzar les interaccions entre conductors i les seves actituds entre si, així com el seu efecte sobre la conducció temerària, va consistir en una enquesta qualitativa amb grups focals i entrevistes a conductors al Regne Unit i Itàlia, així com una enquesta línia, quantitativa, a prop de 9.000 conductors de 15 països (Bèlgica, República Txeca, Alemanya, França, Itàlia,Holanda, Polònia, Romania, Rússia, Suècia, Turquia, Eslovènia, Espanya, el Regne Unit i Àustria).

LEAVE YOUR COMMENT

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *